De største travløpene

I løpet av en travsesong er det et håndfull løp som alle spillinteresserte må få med seg. Det er mye oppmerksomhet rundt løpene, og spillselskapene omsetter for flere millioner under arrangementene. Derfor er det også lettere å skaffe seg gode odds, kampanjer og bonuser til de ulike løpene. Her i denne artikkelen får du litt mer informasjon om de tre viktigste hendelsene innen trav hvert år.

Prix d’Amerique

Prix d AmeriqueInnen trav er det ingen tvil om hvilket løp som har både mest prestisje og tiltrekker seg med oppmerksomhet. Det er Prix d’Amerique fra Frankrike som hvert år blir holdt i Vincennes utenfor Paris for fullsatte tribuner. Løpet, som alltid blir holdt den den siste søndagen i januar, har vært en årlig tradisjon siden 1920. Løpet ble startet som en hyllest til de amerikanske soldatenes innsats under første verdenskrig, og har kun vært avbrutt i årene 1940-1941 på grunn av andre verdenskrig. Løpet går over 2 700 meter med voltestart og er i tillegg regnet som et uoffisielt VM.

Flere svenske hester har gjort det bra i løpet, og er stadig å finne i toppen på resultatlisten. Den første svenske vinneren var Sören Nordin som vant løpet i 1950. Siden har det vært fem andre seire for de blå/gule, hvor den siste kom i 2014 med Örjan Kihlström som kusket inn Maharajah til seier. I 2015 kom Timoko med den svenske stjernekusken Björn Goop inn på en sterk andreplass.

Eliteløpet (Elitloppet)

elitloppetVi kan opprettholde den svenske tråden, for det neste løpet som årlig tiltrekkes seg stor oppmerksomhet, og er et stort arrangement, er Elitloppet fra nettopp Sverige. Det er Solvalla som høster travløpet som går den siste søndagen i mai hvert år, og har blitt holdt årlig siden 1952. Da gikk løpet under Jubileumsløpet og var satt i stand i forbindelse med travbanen i Solvalla sin 25-årsdag.

Eliteløpet er et invitasjonsløp, hvor 16 hester årlig blir tilbudt deltagelse. Disse blir så trekt inn i to ulike forsøksløp, hvor de fire beste i hvert løp går videre til finalen som skjer seinere samme dag. Plasseringen i forsøksløpet vil også være med på å bestemme hvilket startspor man får i finalen.

Ser vi over de tidligere vinnerne siden 1952 finner vi to med norsk flagg. Det er Kjell Håkonsen med hesten Rex Rodney i 1986, og i 2005 med Per Oleg Midtfjeld som vant med Steinlager. En hest som i sin karriere tjente inn nesten 15 millioner. Siste vinner (2014) var tidligere nevnte Timoko, som også da hadde Björn Goop i sulkyen. En herremann som også er mye i Norge og kjører.

Breeders Crown

BreedersCrownDet er ikke bare i Europa vi finner store travløp, for i USA er det også årlig flere løp som trekker til seg de beste hestene og kuskene. Et av de arrangementene er den årlige Breeders Crown. Det er en lengre serie løp som inbefatter alle de 12 ulike kategoriene innen trav, som alder, kjønn og rase. Løpene ble først holdt i 1984 og ble raskt et av de viktigste årlige arrangementene. Løpene blir blant annet holdt på de velkjente banene The Meadowlands, Mohawk Racetrack og Woodbine Racetrack.